Politisk aftale skal begrænse snyd med syn af køretøjer

En politisk aftale skal begrænse snyd med syn af køretøjer. Som en del af aftalen skal bilforhandlere kunne kontrolleres.

Den 10. august 2023 blev der indgået en bred politisk aftale, der skal forhindre og begrænse snyd med syn af køretøjer. Aftalen skal forhindre de såkaldte "sms-syn", hvor de køretøjer, der synes, reelt set aldrig har været i synshallen. 

Dansk Bilbrancheråd er overordnet set tilfredse med tiltagene, for gennemført på den rigtige måde, vil det styrke tilliden til det danske brugtvognsmarked. Det gælder også det allerede nu grundigt udskældte tiltag om at udføre uanmeldt kontrol hos brugtvognsforhandlerne.

De 8 initiativer

Samlet set indeholder aftalen 8 initiativer, der hver for sig og til sammen skal forhindre ulovlige syn og styrke tilliden til, at de køretøjer, der ER synet, også reelt set overholder Færdselslovens mindstekrav hertil. De 8 initiativer er:

  1. Fotodokumentation
  2. Sanktioner for medarbejdere ved sms-syn
  3. Tilsyn uden for normale åbningstider
  4. Start- og sluttidspunkt på synsrapport
  5. Inddragelse eller begrænsning af synsstedets tilladelse
  6. Uanmeldt tilsyn hos brugtvognsforhandlere
  7. Øget antal af administrative stikprøver
  8. Administrativ og praktisk indsats over for synsvirksomhederne og synsmedarbejderne

Mange af initiativerne er værktøjer, som Færdselsstyrelsen i forvejen har i værktøjskassen - men nogle kræver lovændringer og systemændringer i eSyn/dokumentportalen. 

Dansk Bilbrancheråds holdning til aftalen

Dansk Bilbrancheråd ser generelt set positivt på aftalen. Enkelte elementer, såsom fotodokumentation, har rådet forespurgt i flere år i samarbejde med Køretøjsopbyggerne, for at sikre bevis for køretøjets tilstand og opbygning ved synet. Forhåbentlig indbygges fotodokumentationen af hele køretøjet derfor i selve synet. En morsomhed i den politiske aftale herom er i øvrigt, at der lægges op til, at nummerpladen skal være synlig. Da ikke alle køretøjer synes med nummerplade, må i hvert fald den del aftalen specificeres. 

Allerede nu er initiativ nr. 6 blev udskældt fra forskellige sider. Initiativet vedrører muligheden for at foretage uanmeldt tilsyn hos brugtvognsforhandlerne. Kritikken går på, at bilerne hos brugtvognsforhandlerne ikke er synet, når de står i udstillingen, og at det derfor er en unødvendig byrde. Det er påpeget, at det ikke er ulovligt at sælge bilen uden syn. 

Dansk Bilbrancheråd støtter op om initiativet. Tilliden til brugtvognsforhandlerne har alle dage været udfordret, og kan et kontrolbesøg fra Færdselsstyrelsen være med at styrke tilliden og "frikende" de seriøse forhandlere, så vil det kun være en fordel for branchen. 

Som det tydeligt fremgår af aftaleteksten, så er det kun de køretøjer, der ER synet og som står hos en brugtvognsforhandler, der vil blive omfattet af kontrollen. Tilsvarende er det specificeret, at fokus er de brugtvognsforhandlere, der har et større udvalg af allerede (ny)synede køretøjer til salg. 

Lovgivning udestår

Den nærmere lovgivning udestår for visse af initiativerne - og initiativerne forventes gennemført løbende hen over 2024-2025. 

For nærmere om aftalen kan du kontakte vicedirektør Johanne Berner, 22 41 51 03, jbh@dbr.dk eller adm. direktør Erik S. Rasmussen, 40 41 43 99, esr@dbr.dk.